Nieuws

Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte

Een mnondkapje en een flesje antibacteriéle handgel liggen op een zwarte ondergrond

Vanaf vandaag, 1 december 2020, geldt een mondkapjesplicht in Nederland. Het bepaalt dat iedereen die dat kan, binnen openbare ruimtes zoals bibliotheken, overheidsgebouwen en winkels een mondkapje moet dragen.
Voor wie dat door ziekte of beperking niet mogelijk is, is het de eigen verantwoordelijkheid duidelijk te maken dat men buiten die regel valt. Het is snel geroepen dat je dan maar een huisartsenverklaring op zak moet hebben, ware het niet dat huisartsen al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw aan zulke verzoeken weigeren mee te werken.
Daarnaast is er natuurlijk ook nog zoiets als privacy; men wil zijn hele medische dossier niet op zak houden en al zeker niet Jan en allemaal naar hartenlust een blik op dat dossier laten werpen.

Om aan te tonen dat je een uitzondering bent en geen mondkapje kunt dragen, heeft de overheid in samenwerking met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt als hulpmiddel. Daarop staat vermeld dat de drager van het kaartje, onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt.

Je vindt het kaartje, en meer informatie over de nieuwe maatregel op Vilans.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.