30 dagen eds-challenge


Bindweefsel is een vorm van weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen van het lichaam van mens en dier. Bindweefsel heeft een steunende, dan wel verzorgende functie. Bindweefsel beschermt de organen en bepaalt hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt verzorgd door het bindweefsel. Bindweefsel vormt ook de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid; de meest verbindende van alle bindweefselfuncties.

Bron: Wikipedia

Bij personen met de Ehlers Danlos syndromen (ik reken HSD hier ook bij, maar spreek voor het gemak over EDS) wordt bindweefsel van slechte kwaliteit aangemaakt. Dit is genetisch bepaald, en kan dan ook niet verholpen worden.

Stel jezelf een gemetseld stenen huis voor. In plaats van specie is er rubber gebruikt. Op het oog ziet alles eruit zoals elk ander huis.
In eerste instantie zal het huis best behoorlijk rechtop staan, maar na verloop van tijd begint de deur in de sponning te klemmen, gaan de muren bol staan en zal het dak verzakken.
Zo ongeveer werkt het ook bij personen met EDS. Als het bindweefsel in de gewrichtsbanden is aangedaan kunnen gewrichten makkelijk overstrekken of zelfs (sub)luxeren. Is het bindweefsel in je huid aangedaan dan heb je een erg flexibele huid die snel lelijke littekens vormt en slecht geneest.

Er bestaan 13 verschillende vormen van EDS, naast Hypermobility Spectrum Disorder (HSD) dat onder dezelfde koepel valt, elk met hun eigen kenmerken. Je vindt alle types, hun kenmerken en de criteria waar je aan moet voldoen om de diagnose te krijgen hier.

Over het verschil tussen HSD en hypermobiele EDS

Er bestaat een vooroordeel bij artsen, maar ook binnen de patiëntengroep, dat HSD ‘de mindere’ diagnose is. HSD heeft zeer onterecht de naam minder erg te zijn dan hEDS en minder recht te geven op het gebruik van hulpmiddelen.
Dit is pertinent onwaar. Er zijn mensen met hEDS die in het dagelijks leven minder hinder ondervinden van hun aandoening, dan sommige mensen die door HSD arbeidsongeschikt zijn geraakt.

Het verschil tussen deze twee aandoeningen, die zeer veel overlap hebben met elkaar, staat hier beschreven.
In het kort is de samenvatting
“Wanneer er alleen sprake is van gegeneraliseerde hypermobiliteit en klachten van het bewegingsapparaat zonder aan de hEDS-criteria te voldoen, is er sprake van een Hypermobiliteits Spectrum Aandoening, HSD.
Wat in conclusie maakt dat iemand met HSD ándere klachten kan hebben dan iemand met hEDS, maar dat hoeft absoluut niet minder te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.